Bouw een houtskelet

Bent u bezig met de bouwplannen voor uw toekomstige huis? Heeft u al nagedacht over de skeletbouw? Skeletbouw is natuurlijk een cruciaal onderdeel van ieder bouwproces, de rest van de constructie steunt immers op het skelet dat u neerzet. Heeft u al overwogen om het skelet van hout te laten maken? In eerste instantie klink hout misschien als een erg onstevige en slechte optie in vergelijking met bijvoorbeeld een staalframe, maar hout heeft zo zijn populariteit en daar is een reden voor. Houtskeletbouw wordt tegenwoordig aangeboden door vele bouwbedrijven, zoals het Nederlandse bedrijf Waaijenberg Eikenhout. Bij houtskeletbouw wordt de draagconstructie dus uit hout gemaakt en dat heeft zo zijn voordelen. Niet voor niets zijn 90% van de woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten gebouw met behulp van een houten skelet. Ook in de tropen en ten noorden van zowel de Pyreneeën als de Alpen is hout een populair bouwmateriaal. Dit komt omdat hout in deze gebieden van oudsher makkelijk te verkrijgen is en daar profiteren ze nu van.

De voordelen van houtskeletten

Hout is bijvoorbeeld een ontzettend duurzaam bouwmateriaal. Het is volledig recyclebaar en dat is natuurlijk goed voor het milieu. Daarnaast is hout een erg licht bouwmateriaal. Daarom is het vervoer ervan erg eenvoudig en goedkoop en kan men goed bouwen met weinig fundering. Zo wordt er vaak een houtskelet gebruikt wanneer er een extra verdieping op een gebouw wordt gezet, een proces dat optoppen wordt genoemd. Ook is dit de reden dat houtskeletbouw zo populair was in veel gebieden in Nederland waar de grond weinig draagkracht heeft, zoals in de Zaanstreek. Tegenwoordig komt houtskeletbouw in Nederland vooral voor bij het produceren van gevel- en dakelementen. Deze elementen worden allereerst vervaardigd in een fabriek. Daarna worden de elementen in een vrachtwagen geladen en naar de bouwplaats gebracht. Hier kunnen de elementen erg makkelijk in elkaar worden gezet en zo kan men relatief eenvoudig een dak of gevel zetten en zo de rest van het gebouw vroegtijdig beschutting bieden van de regen en de wind. Dat is in met het Nederlandse klimaat zeker geen overbodige luxe!

Toepassing van houtskeletten

Als u aan houtskeletbouw denkt, moet u dus allereerst aan daken denken. Het gaat dan doorgaans om complete daken die volledig geleverd worden. Zo hoeft u verder niet te veel aan het dak te laten doen. Ook de gevel wordt dus regelmatig neergezet met behulp van houtskeletbouw. Het Nederlandse vochtige klimaat is slecht voor hout en vergt veel onderhoud. Daarom worden houten gevels vaak met bakstenen, stucwerk of plaatmateriaal bedekt. Tegenwoordig zijn houten voorgevels echter in opkomst, doordat de houtverduurzamingsmethoden sterk zijn ontwikkeld. Maar houtskeletbouw speelt ook een rol bij bijvoorbeeld bergingsconstructies, zoals schuren, garages en tuinhuizen. Vaak gaat het dan om een volledig houtskelet. Houten skeletten zijn er in alle vormen en maten en dankzij duurzaamheid, gewicht en prijs is het een zeer bruikbare en goedkope optie voor ieder project. Wilt u meer weten over houtskeletbouw of wilt u advies op maat voor uw eigen bouwproject? Neem dan eens een kijkje op deze website. U zult er zeker geen spijt van hebben.