Keramische motieftegel

Bent u van plan om te verbouwen of wilt u binnenkort de keuken laten renoveren? Heeft u al nagedacht over een (nieuwe) vloer? Wat dacht u bijvoorbeeld van enkele keramische motieftegels voor in uw huis? Deze tegels geven een prachtig en authentiek gevoel aan iedere woning. Deze sierlijke tegels werden vroeger veel gebakken maar helaas is het productieproces met de tijd verloren gegaan. We weten niet precies hoe de tegels werden gemaakt, maar het lijkt erop dat de procedure grotendeels overeenkwam met die van cementtegels. Waar bij cementtegels gewerkt wordt met een basis van cement, bestaat de basis van keramische tegels uit een witte klei. Deze klei werd vervolgens gebakken in de oven om een keramische motieftegel te vormen. Deze tegels zijn kleurvast en slijtvast en worden door sommige mensen dan ook ‘onverwoestbaar’ genoemd. Deze keramische tegels zijn doorgaans vrij klein van formaat, 14 bij 14 cm of 15 bij 15 cm komen het meeste voor. Omdat deze kleine tegels zo stevig zijn, kunnen ze zeer uiteenlopende temperaturen gemakkelijk aan. De tegels worden bijvoorbeeld vaak gecombineerd met vloerverwarming of zelfs gelegd op een buitenterras. De hitte en de vorst zullen normaal gesproken geen effect hebben op de stevigheid van de tegels. Daarnaast is een bijkomstig voordeel dat de tegels niet hoeven te worden geïmpregneerd.

Portugese tegel

Tegenwoordig maakt men vooral gebruik van cementtegels die veel van deze eigenschappen ook bezitten. En gelukkig kunnen deze cementtegels en Portugese tegels ook worden geproduceerd met de traditionele motieven die de keramische variant zo populair hebben gemaakt. Een Portugese tegel is overigens niet een tegel die wordt geïmporteerd vanuit het Iberische schiereiland. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten cementtegels die oorspronkelijk in Portugal werden geproduceerd, maar nu ook vooral in Nederland worden gebruikt. De naam is ietwat verwarrend en om deze verwarring te voorkomen spreekt men ook wel over een cementtegel. Bij Portugese tegels wordt er gebruik gemaakt van een zeer hoge druk om de tegels te persen. Hoe hoger de druk, hoe fijner en gladder de tegel zal zijn en de Portugese tegel is dan ook een zeer goede en geliefde tegel. Daarnaast zegt de naam ook iets over de motieven en patronen die staan afgebeeld op de tegels. Iedereen heeft zijn eigen smaak, maar de Portugese stijl is doorgaans erg populair.

Cementtegel

De Portugese tegel is dus een bepaald type cementtegel. Andere cementtegels zijn bijvoorbeeld de Franse tegel, de Spaanse tegel en de Marokkaanse tegel. Bij al deze tegels wordt gebruik gemaakt van een cementen onderlaag. Bij de productie wordt er een zeker cementmengsel in een tegelmal gegoten. Daarbovenop komt een motiefmal waar het gewenste patroon in is verwerkt. Vervolgens wordt er vloeibaar marmerpoeder in deze motiefmal gegoten en zodra alle figuren zijn ingekleurd, verwijdert men de motiefmal en wordt het geheel onder hoge druk samengeperst. De resulterende cementtegel wordt nog door een aantal andere processen geleid voordat deze klaar is om verkocht en gebruikt te worden. Als u meer wilt weten over dit proces, of voorbeelden wilt zien van keramische motieftegels en Portugese cementtegels, dan surft u naar de website van FLOORZ.