Dakraam

Het belang van een dakraam en daglicht

De belangrijke aspecten van daglicht

Heeft u het idee dat u te weinig daglicht krijgt in uw huis, bijvoorbeeld in uw zolder of slaapkamer? U kunt dit oplossen door een degelijk dakraam te laten plaatsen. Wanneer u wakker wordt is het prettig om met voldoende daglicht op te staan, dit zorgt ervoor dat uw humeur een boost krijgt. Een dakraam laten plaatsen heeft nog meer grote voordelen voor uw gezondheid. In dit blog leggen wij uit waarom daglicht in huis zo belangrijk is.

De mens zit teveel binnen

Tegenwoordig zit de gemiddelde Nederlander voor 90 procent van de dag binnen. Dit betekend dat we, in verhouding met vroeger, veel natuurlijk daglicht mislopen. Dit heeft natuurlijk effect op meerdere gebieden van onze gezondheid. Het is lastig om uw ritme aan te passen – u moet immers ook gewoon naar het werk. Om uw gezondheid te verbeteren kunt u overwegen om een of meerdere dakramen te laten plaatsen om thuis alsnog voldoende daglicht binnen te krijgen.

Goede nachtrust dankzij voldoende daglicht

Daglicht is belangrijk omdat het ons een goede nachtrust geeft. Hoe meer daglicht u ontvangt gedurende de dag, hoe beter uw nachtrust wordt. U slaapt bij voldoende daglicht gemiddeld ook langer. Dus werkt u op een kantoor naast een raam, dan zal u waarschijnlijk beter slapen dan uw collega’s die in een ruimte zitten zonder raam. Mensen die te weinig daglicht krijgen scoren gemiddeld ook slechter op slaapkwaliteit, slaapstoornissen, slaapefficiëntie en functioneren minder goed overdag.

Een goed humeur dankzij het dakraam

Het is natuurlijk goed te begrijpen dat mensen die minder daglicht binnenkrijgen en dus slechter slapen, ook sneller een slecht humeur hebben. Daglicht heeft ook invloed op een deel in het brein dat serotonine aanmaakt: een stofje dat de stemmingsregelaar bedient. Wanneer u te weinig serotonine aanmaakt, heeft u een grotere kans op seizoensafhankelijke depressie. Door ook genoeg daglicht in de winter te ontvangen door één of meerdere dakramen, verkleint u de kans hierop aanzienlijk.

Een optimale biologische klok

Ook voor onze biologische klok is daglicht onmisbaar. Elektrisch licht daarentegen haalt uw biologische klok flink in de war. Wanneer dit naar het extreme toe wordt gebracht, kunt u zelfs last krijgen van verlies in spierspanning en botdichtheid. Daglicht is dus echt essentieel en het is simpel te verhelpen met een mooi dakraam.

Uw ervaringen met daglicht

Heeft u al uw keuze kunnen maken? Ga voor een of meerdere dakramen en houdt de gezondheid van uzelf en van uw huishouden op peil. Heeft u ervaringen met een tekort aan daglicht? Laat uw ervaringen achter in a href=https://kunststof-kozijnen-prijzen.eu/home/>dit contactformulier.