dimmers aansluiten

Hoe dimmers aansluiten?

In 6 stappen nieuwe dimmers aansluiten

Wilt u één of meerdere dimmers aansluiten en kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Wij kunnen u van deze plek niet fysiek helpen, maar wij schreven wel een blog voor u waarin we uitleggen hoe dimmers aansluiten in zijn werk gaat. Wij gaan ervan uit dat u hiermee de klus feilloos kunt klaren. Het zijn zes eenvoudige stappen.

Schakel eerst de stoom uit

Als u aan de elektriciteit gaat werken kan dat letterlijk wat persoonlijke spanning opleveren als u iets verkeerd doet. Schakel dus vooral als eerste de stroom in huis uit. U voorkomt hiermee altijd gevaarlijke situaties. U schakelt de stroom uit in de meterkast.

Maak het afdekraampje van de dimmer los

Als de stoom uit is, kunt u starten met het losmaken van het afdekraampje van de dimmer. Met een kleine schroevendraaier wrikt u het raampje zachtjes los.

De dimmers aansluiten

U kunt nu uw dimmer of dimmers aansluiten met twee draden. Draad 1 is de bruine stroomdraad, die geeft de stroom aan de lamp door. Draad 2 is de zwarte schakeldraad. Hierop staat altijd spanning om de stroom aan de dimmer zelf door te geven. Zet de draden vast met de schroefjes of klemmetjes in de dimmer. Of het schroefjes of klemmetjes zijn hangt van de soort dimmer af.

Dimmer en wanddoos op zijn plek zetten

Als u de draden heeft vastgezet, kan de dimmer terug in de inbouwdoos. Doe dat wel een beetje voorzichtig. Het is de bedoeling dat de draden netjes in de inbouwdoos zitten.

Stel de dimbaarheid in

U kunt nu de stroom weer inschakelen. U ziet nu of u de dimmer goed heeft aangesloten. Ook kunt u nu de dimbaarheid van de dimmer instellen. Draai het kleine zwarte afstelknopje op de dimmer helemaal naar links om de minimale lichtsterkte te krijgen. Draai daarna het knopje heel langzaam naar rechts. U ziet dan dat de lamp op een gegeven moment stopt met knipperen. Als dat gelukt is, bent u klaar!

Afdekraam en dimmerknop terugplaatsen

U ziet: het dimmers aansluiten is prima te doen. Zelfs met 2 linkerhanden, toch? U kunt tot slot het afdekraam en de dimmerknop terugplaatsen op de wanddoos en daarna genieten van uw dimbare verlichting.

Meer weten over het plaatsen van een dimmer? Neem dan gerust contact met ons op.