Kunststof kozijnen prijzen

Onderhoud aan ramen en deuren: wat kunt u zelf doen?

Ramen en deuren goed onderhouden

Alle ramen en deuren hebben periodiek onderhoud nodig. Dat is erg belangrijk, niet alleen omdat het er netjes uit ziet, maar ook omdat het ervoor zorgt dat de deuren en ramen goed blijven werken. Veel mensen denken dat kunststof geen onderhoud nodig heeft. Dat klopt niet, want kunststof is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. In dit blog geven wij u tips over welke aspecten van het onderhoud aan ramen en deuren u zelf kunt doen, en wat u beter over kunt laten aan een specialist.

Zelf doen: reinigen

Het reinigen van kunststof kozijnen en deuren is erg belangrijk. Vervuiling door bijvoorbeeld weersinvloeden kan namelijk altijd voorkomen. Dit kunt u goed zelf doen door de ramen en deuren schoon te maken met een sopje. Het is belangrijk dat u geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt. Ook mag u op het kunststof geen agressief reinigingsmiddel gebruiken. Reinigt u uw glas met spiritus? Dan kan het gebeuren dat uw raam zwart wordt, omdat zwarte beglazingsprofielen af kunnen geven. Houd hier dus ook rekening mee.

Door een specialist: hang- en sluitwerk

U kunt ervoor kiezen om het onderhoud van het hang- en sluitwerk zelf te doen. Zo kunt u schuivende delen 1 à 2 keer per jaar behandelen met een zuurvrije olie. Wanneer het hang- en sluitwerk niet meer goed werkt, en u handig bent, kunt u online hoge kwaliteit producten kopen om ze te repareren of vervangen. Bent u niet zo handig? Dan raden we aan om het onderhoud van de ramen en deuren in dit opzicht aan een specialist over te laten. Bij het onderhouden van het hang- en sluitwerk regelt die specialist onder andere:

  • Een grondige inspectie van het hang- en sluitwerk
  • Controleren en afstellen voor een optimale werking
  • Uitvoeren van reparaties wanneer dat nodig is
  • Het smeren van de onderdelen
  • Overige onderhoudswerkzaamheden aan ramen en deuren