Een handig werktuig

Een afkortzaag is misschien niet het eerste dat in u opkomt als u begint met verbouwen, maar het is toch een erg handig hulpmiddel. Deze handige draagbare machine bestaat uit een cirkelzaagblad dat boven een draaitafel hangt en het mogelijk maakt om mooie hoeken te zagen. Moet u staven, pijpen, balken, latten, buizen of andere materialen zagen? Dan gebruikt u hiervoor het beste een afkortzaag. In dit artikel leggen we uit wat een afkortzaag is en waarvoor deze gebruikt kan worden.

Wat is een afkortzaag precies?

Een afkortzaag is bedoeld om precisiewerk te kunnen uitvoeren. Zo is een afkortzaag bedoeld voor het zagen van hoeken en het inkorten van allerhande producten. Door de vorm van een afkortzaag lijkt hij op een cirkelzaag. Toch is er een verschil tussen de twee. Een cirkelzaag wordt gebruikt voor het zagen van lange en rechte hoeken en kan ook worden gebruikt voor het zagen van brede planken of platen. Voor het zagen van balken en planken gebruikt u juist een afkortzaag.

Elk materiaal een eigen zaagblad

Een afkortzaag is erg handig voor het aanpassen van verschillende materialen zoals metaal, hout en kunststof. Zo zijn er verschillende zaagbladen beschikbaar die bedoeld zijn voor verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld kunststof kozijnen. U kunt ook investeren in koelvloeistoffen om te voorkomen dat uw zaagblad extra hard slijt. Afkortzagen van hoge kwaliteit zijn meestal al uitgerust met een waterkoelsysteem.

Een zaag voor precisiewerk

Omdat u met een afkortzaag gemakkelijk elke denkbare hoek zaagt, wordt dit type zaag ook wel een verstekzaag genoemd. Zo kan een afkortzaag horizontaal en verticaal onder een hoek van 45 graden draaien. Om zo precies mogelijk te kunnen zagen is de afkortzaag vaak voorzien van een laserstraal die aangeeft waar de zaagsnede gemaakt moet worden.