Kunststof kozijnen schilderen

Het grote voordeel kunststof kozijnen is de lage investering in onderhoud die ervoor nodig is. Ondanks dat het doorgaans niet nodig, kunt u desondanks toch de wensen hebben uw kunststof kozijnen te schilderen. Mogelijk hebben uw kozijnen toch wat schade opgelopen is er een vorm van verval opgetreden. Ook kan het zijn dat uw smaak simpelweg is veranderd en uw kozijnen wilt voorzien van een nieuw uiterlijk. Het is eenvoudig om het laten schilderen van uw kunststof kozijnen uit te besteden, maar aan de hand van enkele overzichtelijke stappen kunt u het ook zelf ondernemen. Kunststof Kozijn Expert uit Amsterdam heeft dit voor u op een rij gezet.

Voorbereid aan de slag

Om zelf uw kunststof kozijnen te schilderen, moet u goed voorbereid te werk gaan. Dit begint met de aanschaf of verzameling van de juiste materialen. Allereerst moet u beschikken over goede middelen voor het ontvetten en schoonmaken van uw kozijnen. Ook schuurpapier is onmisbaar bij het schilderen van uw kunststof kozijnen en moet u goede afplaktape klaar hebben liggen. Met behulp van afdekplastic en gevelbeschermer zorgt u ervoor dat andere delen van uw huis ongeschonden blijven. Werkt u op een grote hoogte, bijvoorbeeld op de eerste of tweede verdieping van uw huis, dan dient u te werken op een veilige en stevige ladder of steiger.

Schoonmaken en ontvetten

De eerste stappen van het schilderen van uw kunststof kozijnen bestaan uit het schoonmaken en ontvetten van de kozijnen. Past u erop dat het te gebruiken schoonmaakmiddel geen silicone bevat, aangezien silicone ervoor zal zorgen dat de verf niet goed zal hechten. Het beste gebruikt u vloeibare en neutrale zeep. Vervolgens dient u de kozijnen lichtjes te schuren met schuurpapier en hierna het aanwezige stof te verwijderen. Tot slot ontvet u de kozijnen met een geschikt middel. Na het schoonmaken en ontvetten kunt u hechtprimer aanbrengen op de kozijnen dat ervoor zorgt dat de verf kan meebewegen met de kunststof. Met name bij temperatuurverschillen kan de kunststof gaan bewegen.

Schuren en schilderen

Als de hechtprimer opgedroogd is, zult u de kunststof kozijnen wederom licht moeten schuren met schuurpapier. Lichte korrels op het schuurpapier zorgen hierbij voor het beste resultaat. Bij gebruik van grotere korrels loopt u het risico de kozijnen te beschadigen. Ook nu zult u na afloop weer stof moeten verwijderen voordat u met het schilderen aan de slag gaat. Test u voor het schilderwerk eerst hoe goed een klein stukje verf hecht aan het kozijn en of dit opdroogt. Gebeurt dit niet, dan moet u wellicht enkele vorige stappen herhalen. Hecht de verf wel, dan kunt u deze rustig in twee lagen aanbrengen. Na ongeveer twee weken zullen beide lagen geheel opgedroogd zijn. Past u daarom op dat er in de tussentijd niets met de kozijnen gebeurt, om dubbel werk te voorkomen.