Wat kost het om je kozijnen te vervangen?

Wanneer je kozijnen aan vervanging toe zijn, wil je natuurlijk in de eerste plaats weten wat het je zal gaan kosten om nieuwe te laten plaatsen. De kosten ervan zijn vooral afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor houten, kunststof of aluminium kozijnen. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en designs. En je moet voor jezelf bepalen of je ook meteen ander glas wilt laten plaatsen, bijvoorbeeld hoogwaardig isolatieglas.

Kunststof kozijnen

De verschillende materialen bepalen voor een belangrijk deel de prijs van je kozijnen. We zetten ze even kort op een rijtje. Kunststof kozijnen hebben als grote voordelen dat je er bijna geen onderhoud aan hebt en dat ze heel goed isoleren. Nadeel is wel dat je ze niet kunt overschilderen. Kunststof kozijnen zijn wel het voordeligst. Voor een kozijn van één vierkante meter betaal je tussen de 650 en 800 euro.

Houten kozijnen

Een houten kozijn heeft als voordeel dat je het altijd kunt overschilderen als de kleur je gaat vervelen. Daar staat tegenover dat je meer aan onderhoud moet doen, om de paar jaar móet je ze schuren en beitsen of lakken, ook wanneer je dat liever niet wilt. Dat brengt natuurlijk ook iedere keer extra kosten met zich mee. Voor de aanschaf ervan betaal je ook al meer dan voor kunststof kozijnen, namelijk zo’n 750 tot 900 euro voor een kozijn van een vierkante meter.
Aluminium kozijnen
En dan heb je nog de optie aluminium. Net als kunststof is ook aluminium onderhoudsarm. Bovendien is het oersterk en kunnen aluminium kozijnen dus grote gewichten dragen. Ze zijn daardoor bijzonder geschikt wanneer je grote ruiten hebt. Aluminium kozijnen zijn wel de duurste optie van de drie. Voor een kozijn van een vierkante meter moet je rekenen op 800 à 950 euro.

Verdien je investering weer terug door goede isolatie

Alle genoemde bedragen zijn wel inclusief de montage en de btw. Én ook inclusief HR++ glas, dat bijzonder goed isoleert. Door het gebruik van dit speciale isolatieglas in combinatie met je nieuwe kozijnen zal je een aanmerkelijk lagere energierekening krijgen. Je kunt het vervangen van je oude kozijnen dan ook zien als een investering, die je weer terugverdient. Omdat je oude kozijnen ongetwijfeld kieren en scheuren vertoonden en dus tocht doorlieten en je oude glas ook minder goed isoleerde dan het nieuwe glas, kun je er gerust vanuit gaan dat je een paar honderd euro per jaar op je stookkosten zal gaan besparen.

Soorten ramen

De kosten van je kozijnen hangen verder ook nog af van wat voor type raam je wilt. Er zijn drie veel gekozen soorten ramen. Dat zijn het vaste raam, het valraam en het draai-kiepraam. Een vast raam kies je wanneer het raam niet open hoeft te kunnen. Een vast raam is een stuk voordeliger dan de andere twee types, die wel open en dicht kunnen. Dat komt omdat je bij een vast raam geen scharnieren en natuurlijk ook geen hang- en sluitwerk nodig hebt.
Montagekosten vakman
Het vervangen van je kozijnen is een lastige klus, die je het beste aan een vakman over kunt laten. Natuurlijk kost dat wel een stukje meer dan wanneer je het zelf doet. Maar een erkende vakman kan de klus veel sneller klaren, waardoor je minder lang met rommel en een gat in je gevel zit. Daarnaast ben je verzekerd van goede kwaliteit. En een vakman zal je ook garantie geven op de uitgevoerde werkzaamheden. Doorgaans voor een periode van ten minste tien jaar. De montagekosten voor het vervangen van je kozijnen zullen grofweg even hoog zijn als de materiaalkosten. Natuurlijk kan dit wat verschillen, al naar gelang hoe ingewikkeld de klus is. Voor de installatie van een valraam zullen de montagekosten iets hoger zijn dan bij een vast raam.

Overige kosten

Dan zijn er nog een paar kostenposten waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats zal het bedrijf dat je kozijnen komt vervangen meestal voorrijkosten berekenen. Wees dus slim en kies een bedrijf bij je in de buurt. Ook het verwijderen en afvoeren van je oude kozijnen brengt kosten met zich mee. Op deze kosten kun je ook gemakkelijk besparen, namelijk door het zelf te doen of in ieder geval mee te helpen. En dan zijn er nog de kosten voor montagemateriaal, zoals het gebruik van een steiger. Bij sommige bedrijven zitten dit soort kosten bij de prijs inbegrepen, bij andere worden ze apart gefactureerd.
Offertes vergelijken
Let hier dus goed op wanneer je kozijnen prijzen gaat vergelijken. Dat is namelijk de beste manier om te besparen op de kosten voor de vervanging van je kozijnen. Meerdere offertes aanvragen en vergelijken. Op die manier kun je al snel tientallen procenten besparen.