Bouwkundige Rapport

Bouwkundige Rapport

Als je overweegt een woning of een bedrijfspand aan te kopen, dan moet je daar altijd een bouwkundige keuring aan vooraf  laten gaan. Een bouwkundig rapport voorkomt dat je na de aankoop voor verrassingen komt te staan zoals lekkende daken, gammele muren of rotte kozijnen. Ook al heeft jouw huis aantoonbare gebreken, je hebt als koper onderzoeksplicht dus het is niet automatisch zo dat je deze kunt verhalen op de verkoper. Een bouwkundige keuring voorkomt discussie achteraf en geeft jouw als koper de zekerheid die nodig is om het pand aan te schaffen. Het noodzakelijke onderhoud daarvan heb je van te voren in beeld en de kosten daarvan geven jou een extra instrument voor de verdere onderhandelingen met jouw verkoper.

Wat staat er in een bouwkundig rapport?

Een bouwkundige voert een visuele inspectie uit en indien nodig kunnen nog aanvullende metingen worden verricht zoals vochtmeting en dergelijke. Deze bouwkundige controleert de belangrijkste bouwkundige onderdelen zoals fundering, veiligheid, waterleidingen, dakconstructie, riolering, etc.. De bouwkundige maakt foto’s, bekijkt constructies en schat het onderhoudswerk in. Hij maakt van de rondgang een rapport dat vervolgens op kantoor verder wordt uitgewerkt. Meestal ontvang je dat rapport na enkele dagen per e-mail en schriftelijk per post.

Waarom heb je een bouwkundig rapport altijd nodig

Een bouwkundige rapport geeft voor de aankoop een duidelijke beeld van de gebreken. Door het herstel van deze kosten goed in beeld te brengen, kan je goed onderhandelen met de verkoper. Daarnaast heb je aan de onderzoeksplicht voldaan. Komen na de aankoop verborgen gebreken aan het licht dan heb je een goed verhaal om de kosten bij de verkoper terug te vorderen. De meeste banken stellen een bouwkundig rapport trouwens verplicht!

Een onderhoudsplan

Een andere bijkomend voordeel is dat je met het bouwkundig rapport offertes kunt opvragen bij aannemers, schilders en installatiebedrijven. Daarnaast kan je een planning maken van de zaken die je in de loop der tijd gedaan wilt hebben zodat je ook financieel daar rekening mee kunt houden. Als je meer wilt lezen dan kan je dat vinden op onze website.